Hva betyr "Aldri mer"?

15.08.2023

Nesten 30 år etter krigen i Bosnia lever fortsatt mennesker med store sår. Aisha leter fortsatt etter savnede familiemedlemmer. Muhamed overlevde så vidt et granatangrep hvor 71 andre ungdommer ble drept. Familien til Edis gravde en tunnel under flyplassen i Sarajevo for å sikre en livslinje ut av den beleirede byen og Almira underviste barn i skjul mens hun selv sultet og var livredd.

Disse historiene forteller det menneskelige aspektet ved krigen, lenge etter at støvet har lagt seg og verdenssamfunnet har glemt konflikten. Vi ønsker å lage en film for at historiene skal huskes, og at neste generasjon kan lære noe av uhyrlighetene som skjedde. 

Krigen, eller mer korrekt: folkemordet i Bosnia-Hercegovina endte med Dayton-avtalen i 1995. Men selv om krigen er over, er det ikke fred i Bosnia i dag, nesten 30 år etter. Sårene er fortsatt åpne, lidelsene tydelige.

Hvor var du i 1995? Hvor var verdenssamfunnet? Og hvordan forholder vi oss til det som skjedde på Balkan i dag? Vet vi hva som skjedde, og hvorfor? Lærte vi noe av det?
I denne filmen møter vi mennesker som forteller sine nære og personlige historier. Beretninger som for de fleste av oss er ukjente. Eller i beste fall glemt.